Verdrietkoffer

Verdrietkoffer

Wanneer je in het gezin te maken krijgt met het overlijden van een dierbare dan heeft dit veel invloed op het gezin. Voor kinderen is het soms moeilijk te begrijpen wat dood zijn is. Het kan moeilijk zijn als pappa ernstig ziek is en gaat overlijden of het is verwarrend als pappa en mamma verdrietig zijn omdat een goede vriend of vriendin is overleden.

 

Materiaal ter ondersteuning

Virtus Praktijk stelt voor gezinnen met kinderen een verdrietkoffer beschikbaar die tegen een borgbedrag (€20,- per maand) te gebruiken is. De verdrietkoffer is er om ouders te ondersteunen bij de uitleg wat er gebeurt als je doodgaat en waarom iedereen verdrietig is.

Sommige ouders vinden het erg lastig om dit uit te leggen of kunnen niet de juiste woorden vinden om in begrijpelijke taal uit te leggen van doodgaan nu eigenlijk is. Deze verdrietkoffer kan dan een goed hulpmiddel zijn, ouders kunnen aan de hand van de boekjes en materialen uitleg geven aan kinderen.
Verdriet bespreekbaar maken in een gezin is erg belangrijk maar niet altijd even makkelijk. Iedereen gaat op een andere manier om met verdriet en zeker voor kinderen kan het goed zijn om te zien dat verdriet en blij zijn elkaar mogen afwisselen.

 

Inhoud

In de verdrietkoffer zitten boekjes voor kinderen en jongeren, een boekenlijst met tips voor geschikte boeken voor verschillende leeftijden, folders en spelmateriaal. De koffer wordt op maat samengesteld o.a. aan de hand van de leeftijd van de kinderen en het soort verlies. Voor een gezin waarin ziekte de oorzaak is van sterven, zijn andere materialen nodig dan wanneer er iemand bv. suïcide gepleegd heeft.