De kracht van gedachten

We krijgen allemaal te maken met tegenslag in het leven. Kleine tegenslagen waar je na een beetje mopperen snel en makkelijk overheen stapt. Je leven gaat verder en je past je weer aan.
Maar de meeste mensen die mijn nieuwsbrieven lezen, hebben te maken met grote tegenslagen of werken met mensen die grote tegenslagen te verwerken krijgen.

Twee woorden

Er zijn twee woorden die direct bij mij opkomen als het gaat om omgaan met tegenslag. Het eerste woord is 'veerkracht' en het tweede woord is ‘gedachten’.
Beiden hebben iets met elkaar te maken.
Veerkracht heeft te maken met hoe je omgaat met tegenslag. Of je veerkracht hebt om letterlijk terug te veren na tegenslag is afhankelijk van veel factoren. Sommige van die factoren liggen binnen je eigen invloedsfeer, andere daarbuiten. Daarover in een andere blog meer.


Gedachten

Het tweede woord, gedachten, gaat wat mij betreft over de kracht van gedachten. Een mooi voorbeeld van de kracht van gedachten is het verhaal van Edith Eger* die als meisje van 16 in Auschwitz terecht komt en moet dansen voor Josef Mengele. Het is haar redding geweest waardoor ze het kamp heeft overleefd. Edith kon dit alleen maar volhouden door zich tijdens het dansen voor te stellen dat ze voor een volle zaal in de schouwburg aan het dansen was. Ze focust op een gewenst beeld en stelt zichzelf voor als succesvol ballerina. Het was voor haar de enige manier om deze hel vol te houden. Haar motto werd: “ze kunnen alles van je afnemen, maar niet je gedachten”.
Dit motto is een mooie om vast te houden als het leven tegen zit. Maar oh, wat is dat moeilijk!


Versterken

Meestal gaan onze gedachten een andere kant op. We focussen op wat er niet is, wat er mis gaat of wat we niet kunnen. En voor je het weet zit je in een negatieve spiraal waardoor je de kracht mist om terug te veren. Ook dat is dus de kracht van gedachten! Ze kunnen je omhoog tillen of juist naar beneden trekken.
Het merkwaardige aan beide kanten is dat het ook nog eens versterkend werkt. Door je te focussen op de positieve gedachten ga je je beter voelen, krijg je meer zelfvertrouwen, durf je meer te dromen en uit te proberen. En als iets succesvol verloopt dan ben je trots op jezelf, jij hebt het gedaan.
Door je te focussen op negatieve gedachten ga je geloven dat het voor jou niet is weggelegd, geloof je niet meer in jezelf, geef je sneller op en vervolgens denk je “zie je wel, het lukt toch niet”. Je legt de oorzaak van het niet lukken vaak bij de ander of bij de omstandigheden. “Niemand houdt rekening met me, daardoor is mijn leven moeilijk en kan ik niet doen wat ik wil”.


Gedachtenkracht inzetten

Nou ben ik helemaal niet iemand die alleen maar positief denken promoot en zegt dat je altijd de zonnige kant moet zien op momenten dat het leven moeilijk is. Uit ervaring weet ik dat het leven soms zwaar is en er weinig uitzicht is op iets beters op dat moment. Je gaat door een lastige periode heen en je moet verduren dat het leven moeizaam gaat. In die periodes zit je in de overleef stand. Edith Eger wist dat de situatie waarin zij zat niet vanzelf beter werd en bedacht voor zichzelf een manier om te overleven in die situatie. Dat deed ze door de kracht van haar gedachten in te zetten en zich voor te stellen waar en wie ze wilde zijn. Dat voorbeeld kunnen jij en ik ook volgen. Simpel door voor jezelf eerst eens te kijken welke kant jouw gedachten meestal op gaan. Ben je geneigd om meestal naar het negatieve toe te trekken? Probeer dan net als Edith Eger eens te bedenken wat je gewenste situatie is. Hoe zou je leven eruit zien als het wel goed gaat? Wat zou je dan doen? Deze gedachte kan je helpen om door de moeilijke periode heen te komen waar je nu in zit. En mogelijk kan deze gedachte je ook nog helpen om iets van het gewenste leven te realiseren, ook als je denkt dat het niet mogelijk is. Je dierbare komt niet terug uit de dood, je kunt niet meer werken door je ziekte of je bent alles kwijt geraakt door een scheiding. Wat je wel kunt doen is de positieve kracht van je gedachten activeren en inzetten.
Er is een mooi lied dat in de gemeenschap van Taizé gezongen wordt en in het Nederlands vertaald is, dat mij helpt in moeilijk tijden. Het gaat over een lichtend vuur dat je kunt ontsteken als alles duister is.

Ik wens je een mooi nieuw jaar toe. En als je een moeilijke periode beleeft dan wens ik je toe dat je een lichtend vuur hebt dat je kunt ontsteken.

Als alles duister is
ontsteek dan een lichtend vuur
dat nooit meer dooft
vuur dat nooit meer dooft
Als alles duister is
ontsteek dan een lichtend vuur
dat nooit meer dooft
vuur dat nooit meer dooft.
https://www.youtube.com/watch?v=2Gwq9YhpxmY

* Edith Eger: De keuze, Uitgeverij Lev, 2017